August 02, 2010

Persediaan menghadapi ramadhan

Hari Khamis yang lepas, TM dengan kerjasama PPZ telah menganjurkan Forum "Ramadhan - Peluang Infaq Terhebat". Panelist hebat-hebat belaka - YBhg. Datuk Abu Hassan Din Al Hafiz (Mantan Pegawai Agama Istana Negara) dan Al Fadhil Ustaz Fauzi Mustafa (Pengacara Al Kulliyyah TV3) dan dimoderatekan oleh Ust Ahmad Husni Abd Rahman (PPZ)..

Just nak share sedikit point dari Ustaz Fauzi yang menyentuh tentang persediaan menghadapi Ramadhan..

1. Persediaan iman
- berazam untuk memantapkan lagi ibadah kita kepada Allah
- melahirkan rasa seronok untuk menyambut ramadhan

2. Persediaan masa
- susun jadual harian kita dengan sebaiknya
- batalkan aktiviti tertentu yang tidak penting - supaya boleh focus kepada ramadhan

3. Persediaan fizikal
- pastikan kita sihat, fit untuk menjalankan ibadah puasa dan ibadah2 lain

4. Persediaan harta
- banyakkan derma dan sedeqah pada bulan ramadhan, jadi kena plan
- jamu orang buka puasa
- duit raya sebenarnya elok bagi masa bulan ramadhan terutama kepada yang kurang mampu supaya duit itu boleh digunakan untuk membuat persiapan hari raya
- namun begitu zakat jangan lupa. bukan zakat fitrah saja - zakat simpanan, zakat emas & perak, zakat perniagaan, zakat binatang ternakan....
- jangan sibuk bersedekah tapi terlupa zakat - zakat wajib, sedekah sunat

5. Persediaan ilmu
- baca balik ilmu berkaitan puasa - rukun puasa, perkara yang membatalkan puasa, syarat sah puasa... etc
- contoh - orang selalu kata kalau puasa korek hidung - batal puasa - sebenarnya tak batal
- contoh - anak-anak kecil yang sedang berlatih puasa kalau dah tak larat jangan paksa, mereka belum wajib puasa. yang wajib puasa mak bapaknya..
- contoh - orang puasa tak boleh telan air liur - tu yang asyik meludah je...<---- tak betul ni
- jadi kena buka balik buku bab puasa - refresh balik..

Semoga bermanfaat

cik adik.. kot ye pun pose lapar sangat, jgnlah sampai makan kotak kaler tu...
(gambar hiasan)

1 comment:

CiNTa IzyA said...

thanks for some information on preparation for becoming ramadhan..