November 26, 2007

Sekitar Majlis Graduasi Tadika Addin

actually dah lama nak upload gegambo nih tapi tak sempat-sempat. last last sunday 18/11/07 ialah majlis graduasi untuk tadika addin. walaupun luqman, humaira n maisara baru 5 dan 4 tahun tapi join jugaklah.. buat persembahan... cumanya takde la pakai jubah and topi graduation tu.. yang tu untuk 6 tahun.. tapi yang kesiannya maisara demam... so terpaksalah tinggal kat rumah... cian dia...


dengan nizam dan nazim sebelum berlepas ke graduation ceremony...
Selamat datang ke Majlis Graduasi Tadika Nur Ilham dan Tadika Ad-Din

persembahan yang hebat oleh anak-anak kita..

bersemangat..

luqman...

humaira..

eh, imran pun dapat hadiah?? heheh... wakil maisara..

ok semua dah dapat hadiah... semoga terus cemerlang...

Sekarang, dipersilakan persembahan dari Tadika Ad-Din... hebat.. hebat...

video

November 22, 2007

ta'lim.. tazkirah...

tazkirah - memberi peringatan
ta'lim - memberitahu

orang islam kena kaya
orang islam perlu kaya
supaya kita boleh tolong orang...

macamana nak kaya?
bukan bekerja siang dan malam..
bukan main share..

macamana nak kaya?
pastikan ahli keluarga kita basuh tangan sebelum makan..
pastikan tiada ahli keluarga kita yang tidur selepas subuh..

insya allah..

tapi bukanlah buat tu je dah boleh jadi kaya... bekerja tetap bekerja...
kaya = ada duit lebih lepas ditolak perbelanjaan untuk keperluan kita..


November 16, 2007

supermom of 5

hari ni first day masuk office... ingatkan cam malas jugak nak start hari ni.. tapi pikir2 ok gak setakat nak pegi relax-relax.. kang hari isnin boleh la start bekerja betul-betul...

bibik pun dah balik semula ke sini... ha ah bibik balik indon bercuti sebulan.. actually sebulan setengah gak la.. ntah apahal tah majikan ni baik sangat bagi cuti sampai sebulan setengah.. ehhehe.. bila tanya orang lain bibik diorang paling-paling pun sebulan.. ada tu 2 minggu je... bibik balik before raya lagi... then balik sini baru hari rabu lepas... suspen jugak kalau dia tak jadi balik... dah le kawan dia cerita bibik tu macam taknak balik lagi je.. tapi bila tanya bibik dia kata jadik balik.. so tawakkal la ayah gi LCCT... alhamdulillah ada la bibik menunggu di situ...

SUPERMOM of FIVE
merasa la jadik fulltime housewife... jadik supermom of five... sometimes or nearly every afternoon jadik supermom of 5+2! apa taknya hampir tiap hari anak jiran sebelah 2 orang datang main kat rumah.. kengkadang dari lunchtime lagi dah datang.. lunch pun kat rumah... selalunya dah ingatkan jugak suh datang petang sikit.. tapi alahai budak-budak bukannya paham pun... layan je la... dah pandai dah pun kalau haus cari air sendiri.. kalau lapar carik roti ngan jem sendiri... hmmm.... anyway pagi luqman, humaira, maisara pegi sekolah... so pagi relax sikit la jaga raihana dengan imran je... memula dulu anto gak imran pegi sekolah tapi seminggu je sebab lepas tu dia demam.. pastu tengok ok je kat rumah tak songeh pun and tak kacau baby pun.. lepas tu dah tak hantar dah... tengahari bebudak balik sibuk la sikit.. nak melayan macam-macam... nasib baik baby baik je.. tak banyak ragam.. macam paham-paham je.. tapi abang ngan kakak pun dah banyak boleh buat sendiri... buat susu sendiri..buat air sirap sendiri... sapu jem/butter/mayo kat roti... especially humaira... cuma kecah-kecah tu biasalah lepas tu mama kena la bersihkan... kengkadang tu boleh harap jugak suruh mandikan imran, lap, pakaikan pampers.. imran pun ok je.. sebab apa tau... sebab diorang ni suka main mama mama... humaira jadi mama, maisara jadi adik, imran jadi baby... kire praktis la tu... hhehha.. bagus gak kan...

petang kul 5 baru mama bagi main kat luar.. naik basikal la keliling taman... tapi imran tokleh la sebab kecik lagi... kesian gak kengkadang kat imran.. abih tu cemana kan.. terpaksalah pujuk dia tengok ultraman gaia... sampai dah naik muak dah mama tengok dari pagi... imran pun dah hafal dialog.. dah le pelat...

"mama.. nape mama matita?"
"baik"

sampaikan hari ni kat opis pun mama terngiang-ngiang lagu intro ultraman gaia tu.. isk...

hari ni hopefully semua ok la kat rumah... hopefully bibik boleh handle semua... banyak jugak bende mama belajar sebulan ni..

just to continue a bit pasal pengalaman menjadi supermom of 5.. all five years old and below... macam bukak nursery la jugak... mama belajar untuk lebih bersabar.. belajar untuk berlebih kurang dengan the kidz.. maksudnya takdelah nak suruh diorang ikut je apa yang kite nak.. at times takpelah diorang sepah-sepah... tuang mainan satu tong kat depan tv, kerusi meja makan tu di terbalik-terbalikkan buat main rumah-rumah, buat kecah kat dapur - tumpah sana tumpah sini sebab tuang air sendiri... yang penting kena kemas balik lepas main... barulah tak tensen sangat... kalau ikutkan kita memang la itu tak boleh ini tak boleh.. tapi kalau asyik nak kata 'jangan' je memang la sakit jiwa.. jadilah biarlah diorang nak main-main apa pun.. tapi mesti kena kemas balik lepas tu... kalau tak, mama tak bagi main basikal kat luar.. hehhehe...

kalau ikutkan teringin je nak dok rumah nak jaga anak-anak sendiri... there's nothing compares to the feeling of watching the kidz grow up in front of our eyes.. siapkan diorang nak pegi sekolah.. masakkan untuk diorang..makan sama-sama.. tengok diorang main.. main dengan diorang, sembang-sembang.. tapi kerana tuntutan duniawi, terpaksa kulepaskan kepada jagaan bibik... isk isk... yelah bukan la 100% kulepaskan tapi just imagine dalam satu hari berapa jam je la dapat dengan mereka... mama kire-kire ade la dalam 2-3 jam kot... astaghfirullah...

hopefully one day...
and hopefully it won't be too late...