May 28, 2009

saya ayam pok pok pok pok pok...

History of Chickenpox

Chickenpox was first identified by the Persian physician, Muhammad ibn Zakariya ar-Razi (865–925), known to the West as "Rhazes", who clearly distinguished it from smallpox and measles.[23] Giovanni Filippo (1510–1580) of Palermo later provided a more detailed description of varicella (chickenpox). Subsequently in the 1600s, an English physician named Richard Morton described what he thought a mild form of smallpox as "chicken pox". Later, in 1767, a physician named William Heberden, also from England, was the first physician to clearly demonstrate that chickenpox was different from smallpox. However, it is believed the name chickenpox was commonly used in earlier centuries before doctors identified the disease.

There are many explanations offered for the origin of the name chickenpox:

- Persian name: "آبله مرغان" literally means chickens (birds) pox;
-
Samuel Johnson suggested that the disease was "less dangerous", thus a "chicken" version of the pox;
- the specks that appear looked as though the skin was pecked by chickens;
- the disease was named after
chick peas, from a supposed similarity in size of the seed to the lesions;
- the term reflects a corruption of the Old English word giccin, which meant itching.

As "pox" also means curse, in medieval times some believed it was a plague brought on to curse children by the use of black magic.

During the medieval era, oatmeal was discovered to soothe the sores, and oatmeal baths are today still commonly given to relieve itching.

--------------------------------------------------

eh, kenapa mama cerita pasal chickenpox ni? hmmm... baru je sebut-sebut pasal kuarantin minggu lepas kan.. rupanya memang nak kena kuarantin betul... raihana kene chickenpox! aduh... baru perasan semalam. tu pun cikgu yang bagitau. sebenarnya malam sebelum tu mama perasan macam ada rashes kat punggung dia. mama ingatkan rashes biasa je mama sapu la ubat putih tu.. rupa-rupanya chicken pox... so sebenarnya dah lama jugak la kenanya.. malam tadi tengok kat punggung dia dah kering dah.. hehehe.. tapi ada naik yang baru kat tempat lain la...

so, apakah makna semua ini? ini bermakna mama akan bercuti panjang la minggu depan.. yuuhoooo!! nasib baik ayah tengah kerje malam minggu ni so boleh la jaga raihana di siang hari.. tapi kesian jugak kat ayah tak boleh nak qadha' tidur..

actually mama tak sedap jugak nak cuti lama minggu depan ni. Pertama, sebab last week pun mama dah banyak ambil urgent leave. in fact last week mama masuk opis satu hari je. selebihnya cuti dan training. Yang keduanya, sebab baru tukar portfolio ni ada banyak bende kena belajar dan banyak meeting kena organise dan attend. Sekarang ni kena support Product so tau je lah product ni selalunya very fast. sekarang ni je in hand dah ada 4-5 yang semuanya nak launch 1st July... Ketiganya, memang tak bagus la nak bagi impression kat boss baru... nampak macam kite ni asyik amik urgent leave je... (hehhe.. baru je hari tu puji boss baru... ) boss takdelah cakap apa tapi kite la yang rasa tak sedap.. dah la bos kesuntukan masa nak mencurahkan segala ilmu sebab dia dah nak pencen bulan 8 nih... isk dilema.. dilema... saat-saat macam ni la terasa betapa perlunya perkhidmatan seorang maid.. hehhe..
Anyway, that is not the end of the world. The good thing ialah next week start cuti sekolah. So ramai orang cuti. So mama pun join the club la. And so ada la alasan untuk mama postpone certain meeting tu.. hehheh..

Anyway (lagi), nasib baik la yang lain-lain semua dah kena dah dulu. so takdelah mama risau nak menjangkit yang lain-lain...

hmm... kesian raihana. tapi yang peliknya dia tak demam pun. malah tetap aktif seperti biasa. tu yang ayah tak larat nak layan tu... hehheh..

Moga Raihana cepat sembuh...

May 26, 2009

alahai anak omak

video

timang tinggi-tinggi

sampai cucur atap

baru tumbuh gigi

dah pandai baca kitab

May 22, 2009

Minggu Tidak Kesihatan - updated

Isnin - Humaira demam. Mama urgent leave. Lagipun hari ni kat opis tak ada pape.

Selasa - Humaira dah ok sikit. walaupun belum recover 100%. tapi mama ada meeting pulak hari ni. So terpaksa jugak hantar pegi sekolah.

Rabu - Mama pegi training kat MMC.

Khamis - Maisara pulak demam.. hmmm... bawak pegi klinik.. mama patutnya training lagi tapi sebab dah macam ni terpaksalah mama urgent leave lagi...

Jumaat - Malam tadi mama sakit perut. Teruk punya.. muntah-muntah, buang-buang air.. dari pukul 11 sampai kul 3 pagi baru boleh tidur. Flat abis.. sampai dah takde apa nak muntah dah.. tapi memang sakit betul.. sakit macam nak bersalin... so pagi ni mc la mama. nak dijadikan cerita, ayah pun demam jugak balik kerja semalam.. dan nak dijadikan cerita satu lagi, humaira demam balik.. maisara pulak belum baik lagi... so hari ni rumah ni dah jadi macam sick bay pulak...


oh horrornya hari ni...

semoga semuanya cepat baik... amin..

---------------------------------------

sambung lagi...

isnin - imran pulak demam... huhu... cuti panjang mama nampaknya...


Memang sebenarnya dah lama mereka ni tak demam. So sekarang tinggal Luqman dan Raihana je yang masih bertahan.

Takpe.. sakit tu kan salah satu cara Allah nak hapuskan dosa kecil kita.. hmmm... anak-anak kecil mana ada dosa lagi kan... maknanya untuk hapuskan dosa-dosa kecil mama ayah dia la ni...

Masa ni la juga pentingnya mempunyai seorang bos yang understanding... thank you boss baru...

Semoga imran cepat sembuh...

p/s - Selamat Pengantin Baru to my ex-opismate, Rodi... sorrylah tak dapat datang kenduri hari Sabtu lepas... hajat di hati memang nak pegi lagipun dekat banget dengan rumah.. tapi almaklumlah minggu tidak kesihatan nih.. kena kuarantin kat rumah...

May 21, 2009

ala senang je...

tiap-tiap hari lepas balik sekolah...

mama: Luqman, macamana tadi exam boleh jawab tak?
Luqman: ala senang aje...

memang tiap-tiap hari jawapannya standard, " senang je... ". Kalau memang luqman rasa senang je jawab ye Alhamdulillah....

Hari tu Amni (anak jiran sebelah yang sama class dengan Luqman) main-main kat depan rumah. Mama tanya dia soalan yang sama... Amni kata, " Sains senang tapi Bahasa Melayu tak senang sangat..." Hmm... musykil pulak mama... sebabnya Amni ni memang la terrer sikit.. almaklumlah perempuan kan rajin sikit.. betul ke Luqman nih?

Semalam dapat result Sains.. 89%... la... Luqman kata senang je? luqman salah dalam 4-5 soalan gitu... antara soalan yang mama ingat..

How many legs do you have?

La... kenapa luqman tak jawab yang ni kan senang je? luqman diam je... mesti dia tak faham soalan nih... mula la ni mama nak marah dekat PPSMI... huhu..

satu lagi soalan...

Which one is not a good habit?

Mama memang risau pada this type of question... 'NOT', EXCEPT.. mama rasa at their age, they are still confuse... apa lagi dalam English... in my opinion, the question should be designed with the intention to educate them not to trick them...

Mama just hope for the best for the rest of the paper... today is the last day of exam... tomorrow merdeka la...

May 18, 2009

Luqman's first exam

Today is the start for Luqman's first semester exam.

18/05/09 - BM1, BM2, Science
19/05/09 - Maths 1, Maths 2, AlQuran
20/05/09 - English1, English2, Pendidikan Teras Islam
21/05/09 - Bahasa Arab, Jawi

Wah suspen jugak.. bertungkus lumus nak mengajar luqman cara untuk mengulangkaji. Siap bawak kawan balik rumah buat 'study group'. cewah... ye ye je.. Azam dan Zahin memang teman sepermainan Luqman. Tapi sebenarnya banyak lagi main daripada studynya... last-last kena jugaklah mama study sama-sama dengan luqman.

Sebenarnya mama pun tak sure macamana nak ajar luqman untuk ulangkaji. Suruh baca je macam takde kesan je. So mama buat quiz style.. main teka-teka... tapi untuk Bahasa Melayu memang tricky sikit la. Dah la cikgu tak bagi balik buku latihan. Mama tengok buku teks tu tak tau nak ajar macamana. Mama cuba jelah ajar luqman mengikut pemahaman mama sendiri. Harapnya hari ni luqman boleh jawab semua soalan.

Kalau ikut style ulangkaji macam ni (mama study bersama luqman-macam tuisyen), memang mama kena spend time lebih sikit la. Sekarang ni ok lagi sebab sylibus belum banyak lagi. Next time nak kena prepare jugaklah macamana nak preparekan luqman untuk exam. Anak nak exam, mak ayah pulak kena prepare ye... hehheh...

Ya Allah, mudahkanlah Luqman memahami soalan dalam peperiksaannya..
Ya Allah, mudahkanlah Luqman menjawab soalan dalam peperiksaannya..
Ya Allah, kuatkanlah ingatan Luqman, berilah ilham kepadanya...
Ya Allah, kurniakanlah kejayaan yang cemerlang kepada Luqman dalam peperiksaannya kali ini..
Amin, Amin Ya Rabbal 'Alamin....

May 15, 2009

cerita ceriti...

hari ni mama cuti. ada apa? sebab nak menguruskan pendaftaran sekolah humaira dan maisara. pagi-pagi lagi dah bertolak ke SERI Abim, ambil borang, then balik rumah isi mana yang patut. salinan surat beranak memang mama dah sediakan semalam. borangnya sempoi je. tak perlu pun salinan ic mak bapak. rasanya kalau untuk sekolah kebangsaan memang kena, siap mintak slip gaji lagi. (ingat dulu masa nak daftar luqman sekolah leftenan adnan- macam-macam mintaknya). Yang ni cuma kena isi borang, sertakan salinan surat beranak. tapi kena dapat pengesahan daripada tadika sekarang. tu yang tadi pegi addin kejap mintak pengesahan cikgu niza. lepas tu pegi balik seri abim untuk submit borang. nasib baik sekolah tak jauh sangat. tapi nanti katanya dia akan panggil untuk ujian kemasukan... wa.. dulu luqman takde pun... agaknya ramai sangat nak masuk kot tak cukup tempat.

lepas selesai semua urusan, merondalah mama ke jusco.. yuhooo...

balik rumah kul 2... tido... zzzz....

May 12, 2009

Perak MB - Now you see it, now you don't! kejap cerah kejap gelap kejap cerah kejap gelap

Nizar, exconya pula kosongkan pejabat

wah.. apa sudah jadi? dulu Ir Nizar, hari tu Dr Zambry, semalam Ir Nizar, petang ni Dr Zambry.... aduh... kami sudah jadi pening!!

Please la Sultan... you can do it!!

May 08, 2009

DUN Perak: Chaotic Rendevouz

Satu dunia menyaksikan drama swasta dalam DUN Perak semalam. Mama juga mengikuti perkembangan secara 'live' dari blog Adun Titi Serong yang berada di dalam Dewan yang mulia itu.

Cuma mama pelik dengan institusi kesultanan Perak. Adakah mereka tidak merasa apa-apa dengan krisis yang berlaku sekarang? Yang peliknya, semasa Raja Nazrin bertitah semalam pun tiada langsung menyentuh perkara yang sedang berlaku di depan mata. Apakah mereka ini robot, atau boneka atau apa? Cuma boleh baca teks yang telah disediakan. Sungguh lurus bendul mengikut apa yang telah diprogramkan untuk mereka. Tak ada perasaankah mereka ini? Pelik bin ajaib. Lebih-lebih lagi kesultanan Perak memang terkenal dengan keintelektualannya.

Mama sungguh teringin nak tahu apa yang ada dalam fikiran Raja Nazrin sekarang ini. Apakah beliau hanya menurut kehendak ayahandanya yang menurut kehendak pihak yang berkenaan. Mama yakin dalam jiwa Raja Nazrin sekarang penuh dengan pemberontakan namun terbatas dek protokol yang tertentu.

Tiba-tiba mama teringat kisah Braveheart. Putera Scotland pada waktu itu, sangat ingin bekerjasama dengan William Wallace (Mel Gibson) untuk memerdekakan Scotland daripada cengkaman England. Raja Scotland pada waktu itu sudah sangat uzur namun masih berkuasa dan sentiasa meracuni fikiran puteranya. Raja Scotland ingin anaknya menyerah kepada England kerana ganjaran yang ditawarkan. Namun Putera Scotland masih ada sekelumit perasaan menyintai tanahairnya dan ingin mempertahankannya selepas dipujuk oleh Wallace. Satu masa Putera Scotland telah berpakat dengan Wallace untuk berperang dengan askar England namun ayahandanya berjaya membuatkan anaknya menukar rancangan (berpaling tadah). Kekesalan jelas terpancar pada Putera Scotland apabila ramai rakyat Scotland mati mempertahankan tanah air tanpa bantuan askar scotland sendiri. Lalu selepas itu beliau nekad untuk menderhaka kepada ayahandanya dan sekali lagi ingin berpakat dengan William Wallace. Namun rancangannya diketahui oleh ayahandanya. Lalu menyebabkan berjayanya penangkapan ke atas Wallace yang membawa kepada kematiannya di tangan algojo.

Apakah ini juga sedang berlaku di Perak?

I don't know...

Sesungguhnya yang hak itu tetap akan menang, yang batil tetap akan kalah...

Kepada Sultan Perak kami merayu... Kembalikanlah hak kepada yang berhak....

BUBARKAN DUN PERAK!

ah... apalah agaknya kesudahan di Perak ini nanti....

Happy Birthday to me..

Happy birthday to me
Happy birthday to me
Happy birthday to mama
Happy birthday to me...

yang ke... errr... 31!

oh i'm getting old...! and wiser, i hope...

May 07, 2009

Happy Birthday to you... 07052009

Happy Birthday to you..
Happy Birthday to you..
Happy Birthday to Ayah...
Happy Birthday to you...

We celebrate ayah's birthday at Wendy's...


aik takkan makan salad je... diet ke...
hhehheh
ini baru starter...
nyum.. nyum...
huhu.. kenyangnye... :) errk... sepatutnya sapa belanja ni.. ayah ke mama? heheh...
yang bestnya birthday card boleh pulak tertinggal kat opis... hehheh... nanti balik mama bagi yek..
Semoga Allah panjangkan umur, murahkan rezeki dan berkati kehidupan kita...
Semoga kasih kita berkekalan selama-lamanya.. hingga ke syurga... :)

May 06, 2009

bila balik kampung....

bila balik kampung...
main keliling rumah sudah semestinya...
tak sempat nak duduk rumah...
tak sempat nak makan...
pukul 7 pagi dah bergayut bawah pokok rambai...
lagaknya macam orang jakun... hehhehe...
balik kl makin gelap la anak mama...


bila malam tak puas lagi main tu..
mula dicari mainan indoor pulak...
sungguh kreatif mereka ini...
permainan di bawah ini memang agak lasak...
setiap sorang akan pegang satu bantal kusyen..
kemudian beratur...
lepas tu sorang-sorang lari dan dive atas tilam...
diikuti yang lain...
akhirnya jadi macam sandwich...
yang penting paling depan/bawah ialah luqman...
kalau imran memang tak bagi...
abih nanti penyek...
memang la gamat...
nenek pun tak tau dah nak cakap apa...


May 05, 2009

Selsema.. tuut.. - Influenza A(H1N1)

Macam-macam penyakit la sekarang ni. Dulu selsema burung, sekarang selsema khinzir pulak. Kenapa dulu-dulu tak ada pulak dengar manusia terjangkit selsema dari binatang? Zaman moden ni macam-macam pulak. Siapa ada bela binatang seperti burung, kucing, ikan, hamster dan lain-lain sila pastikan bila mereka selsema, cepat-cepat la bawak pegi jumpa doktor bagi ubat selsema ye. Jangan biarkan dia sampai menjangkit kat kita, ok.. Nanti kan tak pasal-pasal kita kena selsema kucing pulak... hehhehe...

Apakah tanda dan gejala Influenza A(H1N1) pada manusia?
Tanda dan gejala Influenza A(H1N1) pada manusia adalah serupa dengan gejala selesema manusia termasuk demam, batuk, sakit tekak, sakit-sakit badan, sakit kepala serta badan berasa sejuk dan lesu. Terdapat juga sesetengah kes yang mengalami cirit birit dan muntah.

Apakah rawatan bagi Influenza A(H1N1)?
Kebanyakan kes Influenza A(H1N1) yang dilaporkan sebelum ini pulih sepenuhnya daripada penyakit itu tanpa memerlukan rawatan dan antiviral.

Berapakah tempoh masa jangkitan Influenza A(H1N1) daripada manusia kepada manusia yang lain?
Mereka yang dijangkiti virus Influenza A(H1N1) boleh menyebarkan penyakit ini selagi mereka mempunyai gejala penyakit dan boleh berlanjutan selama 7 hari daripada tarikh mendapat jangkitan (onset). Kanak-kanak, terutamanya yang masih kecil, berpotensi menyebarkan penyakit ini pada tempoh yang lebih panjang.

Apa yang boleh dilakukan untuk melindungi diri anda daripada sakit?
Elakkan penyebaran kuman selesema dengan mengambil langkah-langkah berikut:
Jika anda batuk atau bersin:
Tutup hidung dan mulut anda dengan tisu atau sapu tangan
Buang tisu yang telah digunakan di bakul sampah
Basuh tangan dengan sabun dan air bersih
Amalkan kebersihan diri. Basuh tangan dengan kerap menggunakan sabun dan air, terutamanya selepas anda batuk. Pembersih tangan berasaskan alkohol juga boleh digunakan.
Elakkan berhubung rapat dengan mereka yang sakit.
Jika anda sakit kerana selesema, duduk di rumah dan hadkan hubungan dengan orang lain bagi memastikan anda tidak menjangkiti mereka. Elakkan daripada menyentuh mata, hidung atau mulut anda.
Segera dapatkan rawatan di kemudahan kesihatan berdekatan sekiranya anda mengalami tanda dan gejala penyakit ini setelah pulang dari negara atau kawasan yang dijangkiti Influenza A(H1N1).

----------------------------------------------------------------------

Mama tengah selsema ni. Tapi insya allah bukan selsema seperti di atas. Boleh balik duduk kat rumah tak? hehehhe...