June 18, 2015

Sukanya dengan banananana...

Bana-bana kata Aqlan.

Seronoknya!!

























video

Ramadhan Al Mubarak

Alhamdulillah, kita masih diberi peluang oleh Allah untuk menjalani ibadah puasa pada hari ini, hari pertama bulan ramadhan pada tahun ini.

Hari ni memang mengantuknya kat office. Asyik tersengguk-sengguk je. Pagi tadi ada meeting ok sikit segar la juga. Petang ni macam tak berapa ada kerja sangat. Memang la sangat mengantuk. Mengaji pun mengantuk, baca internet pun mengantuk, bukak fb pun mengantuk. The problem is, takde tempat nak melelapkan diri buat sebentar waktu. Pukul 11 pagi tadi pegi surau niat nak solat dhuha lepas tu nak lelap kejap. Ye dari pagi dah mengantuk dah. Tapi penuh pulak surau tak dapat la nak lelapkan mata. Cuba juga nak lelap sambil duduk tapi tak jadiklah.

Petang ni azam balik-balik terus sinsing lengan nak bersilat kat dapur. Bibik baru ni belum berapa pandai lagi. Jadi banyak kerja masih kena tunjukkan. Azamnya tahun ni tak nak ke pasar ramadhan, macam tahun lepas. Cuma bezanya tahun lepas saya cuti sebulan. So memang la boleh masak tiap2 hari hehe.. So untuk tahun ni.. takpelah cuba la dulu. Menu pun dah buat tapi dapat sampai separuh bulan je. Lepas tu dah takde idea hehehe. Nak senang, ulang balik la menu tu for the 2nd half of the month hehehe..

Persiapan raya? Entahlah tahun ni macam tak berapa ada mood je. Tak tahu kenapa. Beraya seadanya je lah... Tahun ni beraya kat Batu Pahat.. insya allah.

Aqil Aqlan pun dah tau pasal puasa ni. Sebab dok tengok upin ipin. Siap boleh hafal dialog. Yang bestnya diorang pun dah pandai dah baca doa bukak puasa tu. Semangat... Pagi tadi Aqlan pun join bangun sahur. Aqil tidur tak ingat punya. Malam ni plan nak bawak pegi solat terawikh kat surau. Malam tadi solat kat rumah je. Sebab selalu first day ni kan ramai payah sikit nak bawak budak tecit. So Humaira Maisara je pegi yang perempuan. Tapi Humaira Maisara kata tak penuh betul. Masih ada ruang kat belakang so rasa-rasanya bolehlah bawak kot.

Selamat Berpuasa!

Bibik Mubinah


Ahad lepas, 14 Jun, kami hantar pulang bibik kami, bibik mubinah setelah beliau menamatkan perkhidmatan selama 2 tahun di sini.

Sedih namun saya sedar beliau pun ada tanggungjawab sendiri kepada keluarganya.

Terima kasih atas jasa menjaga Aqil dan Aqlan selama ini. Semoga Allah memberi ganjaran yang setimpal atas kesabaran dan kebaikan yang telah diberikan sepanjang berada di sini.

Semoga kita bertemu lagi di masa akan datang. Amin..