April 23, 2009

Ain Maisara - appearing at Pesta Buku - 26th Apr 2009

Alhamdulillah... Maisara telah terpilih untuk mewakili Tadika Addin untuk pertandingan Membaca Buku Bahasa Melayu kategori 6 tahun sempena Pesta Buku di PWTC Ahad ini 26 April pukul 10.30pagi. Pertandingan akan diadakan di pentas utama PWTC.

Wah... kami yang excited/nerveous sebenarnya. Dia relax je. Bila disuruh praktis kat rumah,

"kat sekolah tadi 'kite' dah berlatih la dengan cikgu... "

(Anak-anak kami ni memang membahasakan diri mereka 'kite' dengan ayah mama dia ni... kecuali luqman... ikut genetic mama dia kot.. hehhehe...)

Confuse jugak macamana lagak gaya pertandingan ni. Tapi mama dah tanya cikgu dah. Nanti setiap peserta akan diberikan satu petikan. Kemudian peserta perlu membaca petikan tersebut dengan sebutan dan intonasi yang betul. Contohnya kalau noktah, koma, tanda seruan atau tanda soalan mestilah digayakan dengan intonasi yang betul. Sebutan pula, contohnya 'kakak'.. 'k' yang hujung tu perlu dibunyikan juga... macam qalqalah la lebih kurang. Satu lagi perlu menyebut dengan sebutan baku. Rasanya insya allah Maisara tak ada masalah kot. Cuma satu mungkin kelemahan yang perlu diperbaiki ialah noktah. Maisara ni selalu 'larong' je... laju je baca sampai terlupa nak stop.

So best of luck to Maisara... mama doakan Maisara berjaya dalam pertandingan ni nanti.. Siapa nak tengok Maisara in action, jom lah datang beramai-ramai. Sambil tu boleh la round2 pesta buku tu.. Cuma hopefully tak crowded sangat hari tu. Almaklumlah dah last day.

No comments: