October 07, 2009

Trifle

Bahan-bahan

Sponge cake
Tepung castard
Susu cair/Fresh milk
Gula
Jelly - selalu mama guna Ladies Choice
Fruit cocktail
Whipped cream

Cara-cara

1. Hiris sponge cake dan susunkan dalam bekas.
2. Siramkan kuah fruit cocktail pada spongecake tersebut.

3. Sediakan custard: Campurkan tepung custard dengan air (nisbah 1:5). Kalau guna susu cair, masukkan 2-3 sudu besar susu cair. Atau kalau gunakan fresh milk, air yang nisbah 5 tu, 1 bahagian ialah fresh milk. Campurkan 3-4 sudu gula. Panaskan dengan api perlahan hingga pekat dan likat. Tuangkan atas sponge cake dalam bekas tadi. Taburkan isi fruit cocktail tadi di atasnya.

4. Sediakan jelly mengikut arahan pada kotak jelly tersebut. Tuangkan atas lapisan custard tadi. Selalunya mama guna jelly perisa strawberry.
5. Sejukkan dalam peti ais. Bila dah sejuk, letak whipped cream di atasnya. Boleh guna yang instant atau whipped cream untuk cake. Better whipped cream untuk cake sebab tak cepat cair. Kalau yang instant ni cepat sangat cair.

Inilah hasilnya.. yummyy....

p/s - sorrylah mak ima, oja n sarah hari tu tak sempat merasa. sapa datang petang dapatlah merasa sebab tengahari tu baru buat.. heheh..


No comments: