July 30, 2009

Ikan Kerapu Masak Merah

This is one of our family's favourite...

Bahan-bahan:

Ikan kerapu sekor
Tepung jagung
Garam
Gula
Cili kering
Bawang merah
Bawah putih
Sos tomato
Sos Cili
Daun bawang
Daun Ketumbar

Cara-cara:

Lumur ikan kerapu yang telah dibersihkan dengan sedikit garam. Salutkan ikan kerapu dengan tepung jagung. Gorengkan.

Blend lumat bawang merah, bawang putih dan cili kering. Kalau mama cili kering tu setakat 2-3 tangkai saja sebab tak nak pedas sangat. Nanti budak-budak tak makan pulak.

Tumiskan bahan yang dikisar tadi sehingga naik minyak. Masukkan air, tomato sos dan cili sos secukup rasa. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

Bila ikan sudah garing, letakkan di atas pinggan. Tuangkan kuah merah tadi ke atasnya. Hiaskan dengan daun bawang dan daun ketumbar.

Settle..

Senang je kan. Mama rasa ramai je yang tau.. hehheh... saje je mama nak share kepada yang tak tau. Kalau nak hebat lagi, letaklah sekali nenas, timun, carrot... etc etc.... lagi nampak menarik...

No comments: