August 30, 2012

Presenting.. Muhammad Aqil and Muhammad Aqlan

Alhamdulillah saya telah selamat melahirkan dua orang putera comel pada 9 Julai 2012 yang lalu. Cepat sungguh masa berlalu. Sudah hampir 2 bulan rupanya usia si kembar ini.

Mengenang kembali.. kandungan dan kelahiran kali ini adalah yang paling mencabar. Mungkin disebabkan faktor umur dan juga kandungan yang ke 6. Di saat-saat akhir mengandung memang sangat tak larat. Setiap waktu berdoa minta dipercepatkan bersalin. Alhamdulillah Allah makbulkan doa - bersalin 2 minggu awal daripada due date.

Kembar pertama keluar pada 1.16 tengahari. Kembar kedua pula keluar 20 minit kemudian. Lama kan? Entah kenapa rasa macam tak cukup tenaga untuk keluarkan yang kedua. Push-push tak keluar.. tunggu contraction lagi.. push push tak keluar.. adalah dalam 5-6 kali kot macam tu.. semakin lama rasa semakin tak larat nak push. Sehinggalah dibantu oleh bidan untuk tolak baby keluar. Akhirnya alhamdulillah lega rasanya bila dah keluar dua-dua. First twin 2.8kg, 2nd twin 3.0kg. Nama diberi Muhammad Aqil dan Muhammad Aqlan.
fresh from oven

Balik dari hospital.. Home sweet home!

posing

One month old

One and a half month old.. semakin tembam!

Alhamdulillah.. alhamdulillah.. alhamdulillah...

Pada awal pantang hari tu pun ada masalah kekurangan susu badan. Terpaksa topup dengan susu formula.. Sedih... huhuhu... Tapi lama kelamaan alhamdulillah semakin kurung bergantung pada susu formula. Akhir-akhir ni boleh je 100% susu badan.. alhamdulillah boleh buat stok lagi. Sekarang ni pula ada misi 5x6oz - mengumpul susu untuk Ammar (anak angkat kakak) untuk dijadikan anak susuan. Ammar pula dah 7 bulan minum susu dah banyak. So amount susu tu memang 2x ganda susu baby untuk nak bagi kenyang.

Cabaran seterusnya ialah menjaga baby kembar... tak tidur malam dibuatnya!

Semoga Allah permudahkan segalanya.

Masih belum terlambat rasanya nak wish Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin kepada semua. Sekarang kami bersembilan.. wah! Bersyukur atas rezeki dan nikmat daripada-Nya.

No comments: