May 25, 2012

Cabaran solat dhuha kepada si wanita

Pagi-pagi kita bersiap untuk ke tempat kerja. Kita sapukan cream muka, tepek bedak sikit, colet lipstick sikit sekadar tak nak nampak pucat. Bukan niat nak bertabarruj, tapi ini untuk penjagaan dan kesihatan muka. Almaklumlah sekarang ni udara dan cuaca dah semakin tak sihat. Sinaran UV, udara kotor berdebu dan sebagainya. Jadi kena pandai cari krim muka, bedak dan lipstik yang ada UV protection. SPF 15.. kalau nak hebat lagi cari yang SPF50 (sunblock ada kot.. kalau kena berjemur tengah panas).

Dah siap semuanya, kita pun pergi kerja.. Sampai di tempat kerja dalam pukul 8.30pagi, niat nak solat Dhuha.. Cabarannya ialah kena ambik wudhuk. Habislah krim muka, bedak dan lipstik tadi.. Baru pakai sejam... Apa kata lepas ni dari rumah kita simpan wudhuk siap-siap, jadi sampai opis boleh terus je solat tak perlulah korbankan bedak dan lipstik yang dah terpalit cantik itu. Tapi kena jagalah wudhuk tu. Tak boleh gi buang air, jgn sampai tersentuh dengan adik si penjual sarapan kat cafe tu bila nak ambil duit baki. Ataupun lain kali tak perlu bersiap dari rumah. Dari rumah biasa-biasa saja.. nanti lepas solat dhuha barulah tepek-tepek. Ataupun solat dhuha lambat sikit pukul 11 ke gitu... At least takdelah rasa ralat sangat nak basuh mekap tu dah lama pakai..

Itu cabarannya.. Sehebat mana kita nak mengutamakan solat dhuha dengan bedak muka kita? Maka sesiapa yang dapat mengharungi dilema ini semoga Allah ganjarkan dengan ganjaran yang amat besar..

Peringatan ini terutamanya kepada diri saya sendiri..

No comments: