Tapi nak cerita pasal buat kek luqman hari tu..
Formula 5 kering 5 basah
5 bahan kering
1 cup tepung gandum
1 cup brown sugar
1/2 cup cocoa powder
1 1/2 tsp baking soda
a pinch of salt
----> campur semua dan ayak
ayak ni penting untuk pengudaraan. mama silap paham selama ni ingatkan kita ayak tepung tu supaya tepung dia kite amik yang halus2 je.. rupanya untuk pengudaraan.. baru la kek boleh naik cantik.. so hari tu mama guna tapis santan untuk ayak tepung.. sebab tak jumpa pengayak tepung... hehhe.. ok je..
5 bahan basah
1 cup minyak masak
1/2 cup condensed milk
1 tbs chocolate emulco
1 tsp essence vanilla
2 biji telur gred B (kalau gred C kena letak 3 bijik)
---------> masuk semua dalam mixer ---> mix
guna mixer tokleh lama-lama.. cikgu kata kalau terlebih mix boleh jadik bantat... nasib baik mama punya tak bantat.. hhehe...
-----> sambil mix, sambil masukkan bahan kering yang telah diayak tadi sampai habis..
-----> last sekali masukkan 1/3 cup air panas
-----> mix lagi sekali sampai sebati, pastu tuang dlm loyang yang telah dialas dengan kertas minyak..
bila masuk dlm loyang, make sure tak lebih setengah dari loyang tu.. the best is 1/3 penuh.. takut bila naik nanti melimpah keluar...
-----> masuk dlm oven 180 degrees selama 40 minit..
Eh lupa lak mama nak cakap, kena panaskan dulu oven tu at least 10 minit.. kalau tak cukup panas nanti kek masak tak rata.. tu yang jadik senget benget tu... tapi mama dah panaskan 10 minit pun kek mama senget benget jugak.. kenapa ye... loyang tu senget kot... hehheh..
dah 40 minit? wahh.. naik tingginya kek ni.. first time mama buat dia naik tinggi melangit sampai pecah.. suspen je.. kena la modify sikit potong mana yang patut.. tapi buat second time ok sikit.. sebabnya.. tak tau la kenapa...
nak buat chocolate topping (ganache)pulak..
600g chocolate masakan - potong kecik2 sikit mana yang patut.. takkan nak cairkan seketul gitu kot...
192g pure butter (tatura atau anchor) - bukan butter sapuan ye...
120g susu cair
---> panaskan susu cair..
---> takyah sampai mendidih, agak2 dah hangat masukkan chocolate and butter. kacau sampai dah nak cair semua.. tutup api.. terus kacau sampai cair semua...
api tokleh kuat sangat ye takut hangit... tak perlu guna double boiler.. terkejut gak mama masa memula tengok cikgu nina buat.. sempoi... hasilnya masih memberangsangkan...
actually sukatan yang ni boleh guna untuk 3 biji kek kot.. so kalau nak kurangkan maybe boleh buat setengah sukatan la.. kalau tak pun simpan je la lebihnya tu.. simpan dlm peti ais.. nanti kalau nak buat kek lagi.. keluarkan dari peti ais bagi dia lembik sikit.. pastu kacau je dengan sudu.. tak perlu panaskan balik... boleh guna buat topping kek lagi.. kalau tak pun boleh buat makan dengan roti, ataupun cicah strawberry... sedap tu.. boleh buat orang terpikat.. hehhehe...
ok pastu curah je la atas kek tu...
kalau topping dah sejuk, tokleh curah.. kena spread guna spatula, ataupun guna pisau kek yang plastik tu.. ataupun guna pisau pun boleh juga.. yang penting bila kite nak ratakan tu jangan kenakan pisau tu pada kek..nanti dia jadik bijik-bijik sebab kek tu tercampur kat topping tu..
kalau topping masih panas, topping akan jadik hitam berkilat dan rata.. kalau topping dah sejuk, dia tak hitam berkilat sangat.. tapi boleh buat pattern.. buat ombak-ombak ke, pattern anyam tikar ke.. guna garfu.. so terpulang... mama punya kat bawah ni guna yang panas...
pastu kite decorate la.. birthday luqman hari tu mama letak smarties je sebab buat whipped cream tak naik2.. apahal tak... last2 whipped cream tu buat ice cream je.. sedap plak tu.. hehhe.. tulisan tu mama buat taram je pakai butter campur gula sikit pastu campur kaler.. kaler hijau je ada kat rumah.. pastu nak carik manik2 gula yang kaler2 tu.. carik kat kedai mulia sari kat rumah tu mana la ada.. so ayah beli smarties je.. cantik jugak kan...
yea.. kawan-kawan dah ramai tunggu kat rumah nenek nih...
No comments:
Post a Comment