March 09, 2015

Spaghetti Olio Aglio

Suami saya kata, saya ni kalau dah suka masak tu, asyik masak tuuuuuu je...

Hehe... baru-baru ni try masak spaghetti olio aglio. Senang je rupa-rupanya!


Bahan-bahan:

Spaghetti separuh paket direbus dahulu - saya suka guna vermicelli (tak tebal sangat macam spaghetti tak halus sangat macam angel hair)
Udang - 10 biji dibuang kulit,
Cili kering 2-3 tangkai dibuang biji dan dipotong-potong kasar
Minyak zaitun setengah cawan
Bawang putih 3-4 ulas dihiris
Cendawan butang 5-6 ketul dihiris
Parsley
Chilli flake
Parmesan cheese
Garam

Cara-caranya:

Panaskan minyak zaitun
Tumis bawang putih dan cili kering
Masukkan udang hingga separuh masak
Masukkan cendawan hingga sedikit layu
Masukkan spaghetti
Masukkan garam secukup rasa
Gaul sebati
Taburkan chilli flake dan parsley
Taburkan parmesan cheese
Siap.

Senang tak? senang tak?
Makan sampai boring hhehehe...


No comments: